Esteettömyys kuuluu kaikille

Julkaistu 20. maaliskuuta 2025 klo 13.46

ESTEETTÖMYYS ON PERUSOIKEUS, JOKA PARANTAA KAIKKIEN ELÄMÄNLAATUA. SINUN JA MINUN.

 

Esteettömyys on keskeinen osa yhdenvertaista ja saavutettavaa yhteiskuntaa. Kaupungeilla ja kunnilla on merkittävä rooli siitä päätettäessä, miten kaikille asukkaille taataan esteettömyys julkisissa tiloissa, palveluissa ja liikenteessä. Onnistunut päätöksenteko edellyttää suunnitelmallisuutta, osallisuutta ja monipuolista näkemystä erilaisten liikkumis- ja toimintatarpeiden huomioimiseksi.

Miksi esteettömyys on tärkeää?

Esteettömyys ei tarkoita pelkästään liikuntarajoitteisten ihmisten liikkumisen helpottamista, vaan se käsittää monia elämänalueita: näkemisen, kuulemisen, ymmärtämisen ja liikkumisen esteettömyyttä. Esimerkiksi ikääntyvät ihmiset, lapsiperheet, vammaiset ja tilapäisesti toimintarajoitteiset henkilöt kärsivät usein esteellisistä tiloista, palveluista sekä ratkaisuista, joita ei ole suunniteltu yhdenvertaisesti. Tarvitsemme toimivaa esteettömyysstrategiaa, jolla varmistetaan, että jokainen voi osallistua yhteiskuntaan yhdenvertaisesti.

  1. Osallistava suunnittelu ja asukkaiden kuuleminen

Kaikkien asukkaiden, erityisesti esteettömyyden tarvitsijoiden, tulee olla mukana jo suunnitteluvaiheessa.  Kokemusasiantuntijoiden ja vammaisjärjestöjen osallistaminen antaa arvokasta tietoa todellisista tarpeista. Kaupungin päätöksenteossa on huomioitava, että vammaisneuvostot ja asukasfoorumit saavat aidon vaikutusmahdollisuuden.

  1. Yhdenvertaiset liikkumismahdollisuudet

Esteettömyys tarkoittaa toimivaa kaupunkiympäristöä kaikille. Suojateiden, pysäkkien ja kulkuväylien suunnittelussa on huomioitava tarpeeksi leveät jalkakäytävät, luiskat ja esteettömät ylityspaikat. Myös pyöräilyn ja jalankulun esteettömyys on tärkeää, sillä ne palvelevat laajaa joukkoa liikkumistarpeita.

  1. Rakennettu ympäristö ja palvelut kaikille

Kaupunkisuunnittelussa ja rakennushankkeissa esteettömyys tulee huomioida jo kaavoitusvaiheessa. Esteettömät sisäänkäynnit, hissit ja toimivat reitit ovat välttämättömiä, jotta kaupunkiympäristö palvelee kaikkia asukkaita. Myös puistot, kulttuurikohteet ja liikuntapaikat tulee rakentaa esteettömiksi.

  1. Jatkuva seuranta, kehittäminen ja yhteistyö

Esteettömyyden kehittämiseksi tarvitaan seurantaa, jatkuvaa parantamista ja vahvaa yhteistyötä eri tahojen kanssa. Kaupunkien ja kuntien tulisi mitata esteettömyyden toteutumista ja ottaa vastaan palautetta asukkailta. Tähän toki tarvitaan asianmukaiset ja digitaalisesti saavutettavat asiointikanavat. Järjestelmällinen arviointi auttaa tunnistamaan kehityskohteita ja varmistamaan, että esteettömyyden taso paranee. 

Lopuksi

Esteettömyys on perusoikeus, joka parantaa kaikkien elämänlaatua. Sinun ja minun. Kun kunnat ja kaupungit ottavat esteettömyyden huomioon päätöksenteossa, syntyy yhdenvertainen, toimiva ja saavutettava ympäristö. Toimiva esteettömyysstrategia on sellainen, joka huomioi erilaiset liikkumistarpeet, edistää esteettömiä palveluita ja mahdollistaa kaikkien asukkaiden täysipainoisen osallistumisen yhteiskuntaan.

 

 

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.